9 dingen die je kunt doen terwijl je naar een audiobook luistert

luisteren audioboek

Het grootste voordeel van het audiobook, is dat je andere dingen kan doen tijdens het luisteren. En dat levert tijdwinst op. Iets wat we allemaal hard nodig hebben tegenwoordig, toch?

Tony Robbins – een Amerikaanse motivator – zei ooit dat we niet in de information age zitten, maar in de entertainment age. Alles draait om entertainment.

Alles draait om vermaak. Iets wat boeken al eeuwen doen.

Maar het boek heeft veel concurrentie gekregen. Film. Video. DVD. YouTube. Netflix. Ze vragen allemaal om de aandacht van de consument. En de een slaagt daar beter in dan de ander. Wanneer gebruikte je voor het laatst een DVD?

Nieuwe manier van lezen

Een relatief nieuwe manier om boeken te lezen, is om ze te beluisteren.

Hoewel, nieuw. Het audiobook bestaat al tientallen jaren. Eerst op cassetteband, daarna op CD. En nu als digitale download of via streaming.

Download en streaming zijn direct de redenen dat het audiobook steeds populairder wordt. En dat het allang geen hulpmiddel meer is voor visueel gehandicapten. Of voor bejaarden.

Het audiobook is een superhandige, eigentijdse manier om je favoriete boek op ieder moment van de dag te lezen. (Of ja, te beluisteren, technisch gesproken.)

Tijdbesparend vermaak

Wat het audiobook onderscheidt van bijna alle andere vormen van vermaak, is dat het tijdbesparend is. Tijdens het luisteren kan je lezer iets anders doen. Multitasken. Twee vliegen in één klap. Wat dan? We zetten er 9 op een rij.

1: autorijden

Duizenden mensen rijden iedere dag een half uur of meer naar hun werk. En terug. In de auto kun je naar de radio luisteren. Maar dj’s draaien continu dezelfde muziek. Of praten oeverloos over niets. Het ideale moment om een goed boek te luisteren. Bijvoorbeeld om je kennis over online copywriting bij te spijkeren.

2: hardlopen

Hardlopers kennen Evy allemaal. Erg motiverend als je lekker wilt rennen. Maar ook Evy wordt op den duur saai en voorspelbaar. Dus aan de kant Evy. Maak plaats voor het audiobook. Dopjes in en tijdens het hardlopen genieten van een spannende thriller van Saskia Noort.

3: wandelen

Misschien maak je wel eens een mooie wandeling in het bos. De stilte kan overweldigend zijn. Maar soms heb je zin in wat meer actie. Of is het enige geluid het eentonige geklop van een specht. De oplossing zit in je broekzak. Smartphone bij de hand. Audiobook aan. Doppen in. En lekker wandelen terwijl je luistert naar de rustgevende stem van Deepak Chopra

4: fietsen

Nederland staat bekend als fietsenland. Wij houden van fietsen. En een ritje van twintig minuten is perfect om jezelf onder te dompelen in de wereld van Harry Potter. Kleine waarschuwing: luister op de fiets met 1 dop in of op. Zo hoor je het verkeer om je heen ook nog. Uiteraard wil je weten wat er nu weer gebeurt op Zweinstein. Maar veilig aankomen op je bestemming is het belangrijkste.

5: treinen

Er zijn al ruim 80 boekenweken geweest. De NS promoot ieder jaar deze week. Met het boekenwekengeschenk kun je één dag gratis reizen. Treinen en lezen. Wat is er leuker? Nou, treinen en luisteren. Want sinds 2017 geldt de gratis reisdag ook voor audiobooks. Dus dopjes in. Ogen dicht. Achterover leunen. En luisteren naar Het meisje in de trein.

6: koken

Voel je je geregeld Jamie Oliver? Dan weet je dat het leven van een thuiskok best eenzaam kan zijn. Terwijl jij staat te zwoegen, ligt de rest op de bank. Te wachten tot ze kunnen aanvallen. Leuker is koken met een audiobook dat je gezelschap houdt. Misschien wel Eten, bidden en beminnen.

7: tuinieren

Het schijnt een van de meest ontspannende werkzaamheden te zijn: tuinieren. Met je handen in aarde wroeten. Misschien zelfs je eigen groenten verbouwen. En als je met de schoffel aan de slag gaat, laat je dan inspireren door een audiobook over… tuinieren.

8: relaxen

“Vanavond ga ik even lekker bankhangen en TV-kijken!” Voor veel mensen is dat de ideale manier om te relaxen. Maar wist je dat TV-kijken óók energie kost? Kijken vraagt meer van onze grijze cellen dan luisteren. Wil je ontspannen, zet dan een audiobook aan. Liefst eentje waar je wakker bij blijft. Het moet ook niet té ontspannend zijn.

9: studeren

Toen wij het voor de eerste keer hoorden, geloofden we het bijna niet. Maar het gebeurt. Een groeiend aantal studenten leert met een audiobook aan op de achtergrond. En dat audiobook is geen studieboek. Blijkbaar kun je wiskunde leren én Herman Koch beluisteren.

Heb jij al een audiobook?

Bij Bookora geloven we dat ieder boek het verdient om gehoord te worden. Letterlijk. Als dopjes in de oren.

Want met een audiobook bereik je meer lezers.

En krijgt jouw boek toegang tot het snelstgroeiende lezerspubliek: luisteraars.

Van boek naar audiobook

Wij helpen je bij het opnemen en uitgeven van jouw boek als audiobook.

Wil je meer weten over kosten en mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op. Of lees meer over het opnemen van audiobooks of het uitgeven van audiobooks.

Jouw boek als luisterboek?

Wil je een vrijblijvend adviesgesprek? Verzend je gegevens naar ons team. En binnen één werkdag hoor je van ons.